Zorg voor je gitaar tijdens een langere afwezigheid

Het kan gebeuren (sommigen onder ons hebben dat geluk).  Je vertrekt voor een aantal maanden op wereldreis, of je trekt voor een jaar naar het buitenland voor je studies, of voor je carrière, of (voor de minder gelukkigen onder ons) je breekt wat botten en kan langere tijd niet spelen. Wat ook de redenen, het resultaat is dat je een hele tijd niet op je gitaar kan spelen. En dat die in een hoekje van de woonkamer blijft staan of onder je bed blijft liggen.

Maar heb je ook ergens gehoord dat een gitaar haar mooie klankkleur verliest als er lange tijd niet werd op gespeeld ? Of als de spanning van de snaren gaat ? Een gitaar moet toch regelmatig worden bespeeld ? En gestemd ? Maak je echter niet te veel zorgen :

We geven je hierbij enkele praktische tips om je gitaar zonder zorgen achter te laten in de beste condities achter zodat je haar bij je terugkeer in prima staat terugvindt.

Laat je gitaar bij voorkeur achter in haar koffer of gitaarhoes. Zo vermijdt je dat stof zich ophoopt in de kas, onder de snaren en tussen de stemknoppen.

Plaats ze op een plek waar de temperatuur tamelijk gelijk blijft zowel in de winter als in de zomer.Vermijdt dus plaatsen in de buurt van verwarmingselementen, of op de centrale verwarming. Mogelijk zijn een geïsoleerde zolder, het onverwarmd toilet, of een kledingkast.

Vermijdt vochtige bewaarplaatsen. Door vocht gaat het hout trekken en vormen er zich schimmelplekken. De metalen snaren kunnen gaan roesten.
Is de plaats waar je je gitaar achterlaat toch wat vochtig, stop dan een zakje met silicagel of een zakje met rijstkorrels in de gitaarkoffer.

Ook een al te droge omgeving is op lange termijn nefast. Door droogte kan het hout gaan barsten. Om een te lage luchtvochtigheid tegen te gaan stop je een leeg, plat doosje in je gitaarkoffer, je boort enkele gaatjes in het deksel en steek daarin een vochtig gemaakt sponsje of doekje. Daarmee lukt het om de luchtvochtigheid gedurende langere tijd op peil te houden.

Stem voor je vertrek de snaren een halve toon lager. Zo gaat de druk wat van het bovenblad af, maar blijft de gitaarhals mooi recht.

Hou er rekening mee dat je gitaar weer op “stem” moet komen als je er verschillende maanden maanden niet op hebt gespeeld.
Na een dag of twee regelmatig spelen, klinkt jouw gitaar beslist weer als vanouds.

Dus, je gitaar verkopen is echt niet meteen nodig ! Je zal zo gelukkig zijn als je ze bij je terugkomst terug ter hand kan nemen.

 

This entry was posted in gitaar onderhoud and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.