Gitaar spelen nu

Welkom op de actualiteitssite van gitaarmuziek.org.  Als redactie nodigen we je graag uit om deze blog te volgen als je samen met ons op de hoogte wilt blijven van het reilen en zeilen in het land van de gitaar. We volgen voor jou zowel de actualiteit op (actieve uitvoerders, componisten, organisaties, wedstrijden, muziekbeurzen, enz.), maar grasduinen even lief eens in de rijke geschiedenis van dit zoetgevooisde instrument.  Het klassieke gitaar repertorium biedt een oneindige variatie aan stijlen en mogelijkheden. We zoeken voor jullie online naar beelden en klanken van pakkende uitvoeringen door zowel ronkende namen als van onterecht onbekend talent.

De gitaar is een zeer populair en makkelijk toegankelijk snaarinstrument. Zowat elke 15-jarige wil zich wel eens aan het tokkelen zetten. Makkelijke gitaarakkoorden zijn snel geleerd om leuke liedjes te begeleiden. Maar het instrument verleidt velen al vlug om verder te gaan, en andere stijlen aan te pakken : klassieke gitaar, folk, flamenco, jazz, pop en rock. We wijzen je waar mogelijk de weg naar gitaarlessen, praktijkoefeningen, gitaarakkoorden, enz.

Onze website gitaarmuziek.org beschikt over een uitgebreide en steeds groeiende bibliotheek van bladmuziek voor de gitaar, studiemethodes, solowerkjes voor beginners, maar ook kamermuziek in allerlei bezettingen en gitaarpartijen van de grote orkestwerken. Allemaal materiaal van uitmuntende hedendaagse componisten en arrangeurs die vaak nergens anders te vinden is.  Verwacht ook regelmatig plezierige verrassingen in de vorm van gratis bladmuziek en massa’s tips om je ervaringen met de gitaar boeiend en uitdagend te houden, zodat je jezelf binnenkort een echte gitaarkenner mag noemen.

Leuk om je bij ons te hebben op deze boeiende ontdekkingstocht.

tot binnenkort
de gitaarmuziekredactie

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Jonge gitarist, ahoy ! Leer gitaar spelen op het strand.

11 nautical pieces for intermediate solo guitarKustlijnen zoals die van Noord-Frankrijk, Noorwegen of Cornwall zijn – zowel visueel als auditief – een grote bron van inspiratie voor musici en spreken zeer tot de verbeelding van de luisteraar. Stefaan Baert vertaalde de verschillende indrukken die hij kreeg van zijn bezoeken aan deze kusten naar een aantal amusante schetsen voor solo gitaar. De titels zijn duidelijk “Kreeften Blues “, “Ballet van de Krabben”,”Terugkeer van het schip” “Kite Surfing” “Bij de oude vuurtoren” enz. Elke schets ademt een totaal andere sfeer uit. De interpretatie is voor ieder onmiddellijk duidelijk.

SKETCHES OF SEA AND SHORE – 11 nautische stukjes voor sologitaar

Stefaan Baert is gitaarleraar en hij weet hoe belangrijk het is beginnende gitaristen, vooral kinderen, aan te moedigen door hen aantrekkelijke stukken te laten spelen. Maar tegelijk moet elk studiestuk iets toevoegen aan de technische kennis van de leerling.

“Sketches of Sea and Shore” bevat geen barré akkoorden. De vinger zettingen voor de linkerhand zijn eenvoudig en zeer geschikt zelfs voor kleinere handen. Toch maakt de student kennis met een hele reeks technieken die specifieke kleuren geven aan elk stuk : glissando, pizzicato, percussie, portamento,arpeggio, harmonieken, hammeren, trekken, enz. Hieronder een paar voorbeeldjes.

http://www.youtube.com/watch?v=rX-e_OhCN2A

http://www.youtube.com/watch?v=I8mEzxBLHgk

In het geval van deze nautische schetsen is de schriftuur eenvoudig leesbaar, maar bevat heel wat muzikale betekenis, die zelfs voor de jongere uitvoerder gemakkelijk te begrijpen en te interpreteren is.

Probeer het zelf ook maar eens : je kan de muziek van elke schets apart aankopen en downloaden

Posted in gitaar leren spelen, gitaarmuziek | Tagged , , , | Comments Off

Zorg voor je gitaar tijdens een langere afwezigheid

Het kan gebeuren (sommigen onder ons hebben dat geluk).  Je vertrekt voor een aantal maanden op wereldreis, of je trekt voor een jaar naar het buitenland voor je studies, of voor je carrière, of (voor de minder gelukkigen onder ons) je breekt wat botten en kan langere tijd niet spelen. Wat ook de redenen, het resultaat is dat je een hele tijd niet op je gitaar kan spelen. En dat die in een hoekje van de woonkamer blijft staan of onder je bed blijft liggen.

Maar heb je ook ergens gehoord dat een gitaar haar mooie klankkleur verliest als er lange tijd niet werd op gespeeld ? Of als de spanning van de snaren gaat ? Een gitaar moet toch regelmatig worden bespeeld ? En gestemd ? Maak je echter niet te veel zorgen :

We geven je hierbij enkele praktische tips om je gitaar zonder zorgen achter te laten in de beste condities achter zodat je haar bij je terugkeer in prima staat terugvindt.

Laat je gitaar bij voorkeur achter in haar koffer of gitaarhoes. Zo vermijdt je dat stof zich ophoopt in de kas, onder de snaren en tussen de stemknoppen.

Plaats ze op een plek waar de temperatuur tamelijk gelijk blijft zowel in de winter als in de zomer.Vermijdt dus plaatsen in de buurt van verwarmingselementen, of op de centrale verwarming. Mogelijk zijn een geïsoleerde zolder, het onverwarmd toilet, of een kledingkast.

Vermijdt vochtige bewaarplaatsen. Door vocht gaat het hout trekken en vormen er zich schimmelplekken. De metalen snaren kunnen gaan roesten.
Is de plaats waar je je gitaar achterlaat toch wat vochtig, stop dan een zakje met silicagel of een zakje met rijstkorrels in de gitaarkoffer.

Ook een al te droge omgeving is op lange termijn nefast. Door droogte kan het hout gaan barsten. Om een te lage luchtvochtigheid tegen te gaan stop je een leeg, plat doosje in je gitaarkoffer, je boort enkele gaatjes in het deksel en steek daarin een vochtig gemaakt sponsje of doekje. Daarmee lukt het om de luchtvochtigheid gedurende langere tijd op peil te houden.

Stem voor je vertrek de snaren een halve toon lager. Zo gaat de druk wat van het bovenblad af, maar blijft de gitaarhals mooi recht.

Hou er rekening mee dat je gitaar weer op “stem” moet komen als je er verschillende maanden maanden niet op hebt gespeeld.
Na een dag of twee regelmatig spelen, klinkt jouw gitaar beslist weer als vanouds.

Dus, je gitaar verkopen is echt niet meteen nodig ! Je zal zo gelukkig zijn als je ze bij je terugkomst terug ter hand kan nemen.

 

Posted in gitaar onderhoud | Tagged , , | Comments Off

Voorbeeld van een goed gitarist: Jan Depreter

Een gitarist waar we behoorlijk van oplopen en waar je als beginnend gitarist ook veel van kan leren is Jan Depreter.

Je hoort hem hier in ‘Constellations’ van Armand Coeck, een absolute topfavoriet voor vele gitaristen die zich aan het betere gitaar solowerk wagen.

De muziek vind je hier.

Posted in gitaarmuziek | Tagged , , , , | Comments Off

Hoe lang duurt het om een echt goede gitarist te worden ?

Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden.  Veel hangt af van factoren zoals, of je reeds een ander instrument kan spelen, of je een goede hand / vinger coördinatie en soepelheid hebt, hoe jong je begint, en hoeveel tijd je besteedt aan oefenen en spelen.

Django Reinhardt mistte ringvinger en pink, maar werd de grootste zigeunergistarist aller tijden.

Er is geen reden waarom je geen gitaar zou kunnen spelen. Het maakt niet uit of je denkt dat je handen te groot, te klein, te breed of te smal zijn. Of je rechts- of linkshandig bent (er bestaan speciale gitaren voor linkshandigen !) En hoe ver je al in het leven gevorderd bent.

Er zijn beroemde gitaristen die blind waren, vingers misten,  of op omgevormde schoendozen hebben geoefend.

De belangrijkste hindernis waar je overheen moet is je eigen overtuiging dat je het niet kunt.  Zeg dan tegen jezelf : ik kan het en alles is mogelijk. De weg naar het realiseren van je muzikale doelen leg je stap per stap af.  Geniet van elke stap op deze weg en voor je het weet heb je je doel bereikt.

En daar waar het enigszins kan, helpen we je graag een eind op weg met goede muziek, tips, weetjes, achtergrondinformatie en leermethodes.

tot een dezer
de gitaarmuziekredactie.

 

Posted in gitaar leren spelen | Tagged , , , , | Comments Off

Te jong ? Of te oud ?

Vanaf welke leeftijd kan je beginnen met gitaar spelen?

Er zijn al kleine talentjes van 3 jaar die een gitaar vastpakken en beginnen leren.  Gitaar spelen vereist echter een goede coördinatie van beide handen om de juiste klanken aan de gitaar te ontlokken.  Kinderen rond 5-6 jaar oud hebben de nodige motoriek ontwikkeld en kunnen zich lang genoeg concentreren om een gitaarlessenplan te beginnen volgen.

Hoe oud is te oud om met gitaar spelen aan te vangen ?

Je bent nooit te oud.
Muziek is een hobby voor het leven.

En er is zoveel mooie muziek die vraagt om gespeeld te worden. Ook door beginnelingen.

Duik maar eens in onze partiturenbibliotheek en kies niveau 1. Je kan zo van start.

Veel plezier
de gitaarmuziekredactie.

Posted in gitaar leren spelen | Tagged , , , , , , , | Comments Off